Miljøtips

Miljøtips

 

Kloden har feber og for å lykkes med omlegging til et samfunn med lavere utslipp av klimagasser må vi både heie fram djerve politikere som tør å ta tøffe beslutninger, og i tillegg må vi endre vårt handlingsmønster. 

Ingen kan gjøre alt men alle kan gjøre sitt.  Her er et knippe miljøtips som viser hvordan du kan bidra både når du er hjemme, i butikken eller på reise.  Velkommen til en grønnere framtid.


 

Bil


Reis grønnere

Fly slipper ut mest klimagasser. En flyreise tur/retur Thailand gir nesten en og en halv gang så høyt klimagassutslipp som en personbil gjør i løpet av ett år.

Hvordan: Reis sjeldnere med fly og bli heller lengre borte når du først reiser.  Velg tog og prioriter ferieformer som medfører mindre transport.


Gå eller sykle på småturer

Tredjeparten av alle turer med bil er på under tre kilometer.  Velger du å gå eller sykle blir formen bedre og du sparer miljøet for forurensende utslipp.

Hvordan: Ha alltid sykkel tilgjengelig.  Ta beina fatt der det er mulig.  Begrens bilbruken ved å planlegge husholdningens innkjøp.  Bli medlem i en bildelering.


Kjør kollektivt til og fra jobb

I dag skjer flesteparten av arbeidsreisene med bil og de aller fleste reiser alene, noe som er dyrt og lite miljøvennlig.

Hvordan: Prøv alternative transportformer som buss og tog.  Gå eller bruk sykkel der dette er mulig. 

 

Bolig


Spar strøm

Kraftproduksjon fra fossile kilder bidrar til betydelige CO2-utslipp.  Sparer vi strøm kan flere få glede av vår rene og fornybare vannkraft.

Hvordan: Installer varmepumpe, senk temperaturen og slukk lyset i rom du ikke bruker.


Bruk biobrensel

Ikke bruk olje til oppvarming av hus.  Ved, flis og pellets produsert av halm og andre planterester kan erstatte fyringsolje. 

Hvordan: Fyr med pellets og ved.  Bruk ovn som har miljømerket Svanen.


Kjøp kvalitet

Det private forbruket er doblet de siste 15 årene.  Økt forbruk betyr økte utslipp og økt avfallsmengde.

Hvordan: Reparer når noe går i stykker og velg kvalitet når du kjøper nytt.  Kjøper vi færre ting reduseres klimagassutslippene.


Gi bort opplevelse

Produksjon og transport av ting og tang øker utslippet av klimagasser.

Hvordan: Overrask noen du er glad i med en opplevelse eller tjeneste i stedet for å kjøpe nok en kjedelig vase.  Mulighetene er mange – det er bare fantasien som setter grenser.


Kjøp brukt

Kjøper du brukt bidrar du til å forlenge produktets levetid. Gi brukte ting ny form og funksjon.

Hvordan: I tillegg til bruktbutikker og loppemarkeder fins det også bruktmarked på internett.


Ta vare på PC

For å produsere en stasjonær PC med skjerm går det med 240 kilo fossilt brensel som gir et utslipp på 700 kg CO2 - omtrent like mye som en personbil som kjører 3800 kilometer.

Hvordan: Oppgrader programvare og gjør en opprydding på harddisken for å øke hastigheten og forlenge levetiden.  Sørg til slutt for at maskinen leveres til gjenvinning hos forhandler eller godkjent mottak.


 

Biff


Spis sunnere

Økt kjøttforbruk gir økte utslipp av farlige klimagasser. Produksjon av ett kilo storfekjøtt gir utslipp tilsvarende 16 kilo CO2.

Hvordan: Spis mer frukt og grønt, grove kornprodukter, fisk og vilt.  Se etter gode middagstips på www.kjottfrimandag.no


Spis opp

Vi kaster mye mat som er fullt ut spiselig.  Produksjon av mat krever landarealer og energi.

Hvordan: Planlegg innkjøpene og lag redesignet mat av det som blir igjen.


KLIMAALLIANSEN


Besøksadresse:

Grønt senter Teateret, Kongens gate 2, 4610 Kristiansand 


Mailadresse: post@klimaalliansen.no

www.klimaalliansen.no


Postadresse:

Postboks 718

4666 Kristiansand

Copyright © All Rights Reserved. Background photo taken by Peter Prokosch - www.grida.no.Våre støttespillere:


Handelens Miljøfond
Miljødirektoratet
EEA-Grants