Radiodokumentar

Folkekjøkkenet arrangerer middagstreff der fult brukbare råvarer hentes fra butikkenes brune dunker.  Reporter Yngve Stiansen fra NRK Sørlandet fulgte søppeldykkerne fra nattlig innhøsting fram til servering av et fullverdig måltid i herskapelig omgivelser.


Anslagsvis 25 prosent av all mat - det vil si 300 tonn fullt brukbare fødevarer - ender hvert år i søpla.  Omregnet tilsvarer dette ca 50 kilo pr innbygger. i Norge. Sløsing med mat bidrar til jorderosjon, avskoging og økt forbruk av vann og fossolt brensel.  Tristian Stuart, som blant annet har vunnet Sofieprisen for sitt arbeid mot matsløsing, hevder at mengden av de ferske matvarene som kastes i den rike del av verden er seks ganger større enn det som trengs for å brøfø den del av verdens befolkning som fortsatt sulter.


Reduksjon av matsvinnet er derfor et svært viktig miljøtiltak. I mange tilfeller er det kun estetiske grunner som er årsaken til matkasting - en brun flekk kan ofte være nok til at frukt blir kassert. Dette er en trend som folkene bak Folkekjøkkenet protestere mot.  Med ujevne mellomrom går det en melding ut fra gruppas side på Facebook om et forestående middagstreff.  Et par av medlemmene tar på seg oppdraget med å få tak i lekre råvarer som hentes i søppeldunken.  Alt som serveres er fullt brukbar mat og i mange tilfeller er varene ikke engang gått ur på dato. Vil du unngå å kaste mat må du ikke kjøpe inn for mye av gangen.  Dernest kan du lukte og se på maten før den kastes. Det at en vare er gått over "best før" dato betyr ikke nødvenigvis at den er ikke lengre kan spises.


Gønt senter legger til rette for en mer bærekraftig livsstil og vårt bidrag er utlån av lokaler til Folkekjøkkenet.


Hør mer om matkasting hos NRK Sørlandet; Utdrag fra her:.


KLIMAALLIANSEN


Besøksadresse:

Grønt senter Teateret, Kongens gate 2, 4610 Kristiansand 


Mailadresse: post@klimaalliansen.no

www.klimaalliansen.no


Postadresse:

Postboks 718

4666 Kristiansand

Copyright © All Rights Reserved. Background photo taken by Peter Prokosch - www.grida.no.Våre støttespillere:


Handelens Miljøfond
Miljødirektoratet
EEA-Grants